A vizák és fogásuk története

Vizafogó

Simatok fogás Ercsinél július elején

2019. július 30. - langelaszlo

Egy igazán örvendetes hírt szeretnénk megosztani. A nagyon ritka, szinte eltűnt simatok egy példányát fogták ki Ercsinél.

A Magyar Haltani Társasághoz érkezett a bejelentés, mert nem tudták meghatározni a hal fajtáját, és a Társaság a honlapján megjelentette a szakértő válaszukat.

Tisztelt Haltani Társaság! 2019. július 12-én sikerült Ercsinél a Dunából kifognom ezt a halat. Pontosan beazonosítani azonban nem tudtuk, ezért kérném szíves segítségüket. Egyébként épségben visszaengedtük a Dunába. Üdvözlettel: L. S.

q379.jpg

Nehéz dolgunk volt, mert a fej hasi oldaláról nem készült fénykép, pedig ott vannak a tokfélék fő jellegzetességei. Szerencsére kaptunk egy olyan fotót is, amelyen valamennyire látszik az alsó ajak, továbbá a fej és a hasúszók között - elmosódott szürke foltok formájában - a hasvértek is megszámolhatók. A képekről a következők állapíthatók meg: 1 - Az orr tompa, lekerekített. 2 - A bajuszszálak elérnek a szájig. 3 - A bajuszszálak kissé rojtosak. 4 - Bár az alsó ajak közepén van egy befűződés, a folytonossága nem szakad meg. 5 - A hasvértek száma 16. Mindezek alapján három szakemberünknek is az a véleménye, hogy ez a hal a nagyon ritka, védett, 50 ezer Ft természeti értékkel bíró simatok (Acipenser nudiventris ). Tekintve, hogy a Duna vízrendszerében honos simatokok állandóan édesvízben élnek, akadhat néhány példányuk ezen a folyamszakaszon, így talán természetes módon le is ívhattak. Mesterséges szaporításuk és telepítésük fontos lenne, de sajnos eddig még nem sikerült anyahalakat befogni. 

Nagyon örülünk a hírnek, mint minden olyan jelzésnek, ami mutatja, hogy ez és a többi tokféle jelen van a magyar Duna-szakaszon.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vizafogo.blog.hu/api/trackback/id/tr6814987754

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása