A vizák és fogásuk története

Vizafogó

6,5 kilós kecsegefogás a Dunán

2019. július 30. - langelaszlo

Viza-hírek viszonylag ritkák manapság Magyarországon, és sajnos már tok-félék természetes vizeken történő fogása sem mindennapos.

De vannak még óriási kecsegék a Dunán, íme a mai hír:

https://www.baon.hu/kozelet/helyi-kozelet/meretes-kecsege-akadt-horogra-ordasnal-2056467/ 

Közel harmincéves ismeretség fűzi egymáshoz az ordasi Didon Sándort és a Bak unokafivéreket, a kiskunhalasi Lászlót és a makói Tibort. A közös hobbi, a horgászat hozta össze őket, László és Tibor szívesen és gyakran jön a nagy folyóra szerencsét próbálni, s az ordasi Duna-szakasz számos szép zsákmánnyal ajándékozta meg már őket. Barátjuk, a vendéglátó ordasi horgász, Didon Sándor nevéhez országos rekord is fűződik, tíz évig ő tartotta a dunai magyar süllőrekordot 14,5 kilós halával, melyet itt, a község melletti folyószakaszon akasztott meg. Bak László és Bak Tibor egy hétvégi horgászatra érkezett az elmúlt héten Ordasra. Egész nap kint voltak ladikkal a vízen, Lászlónak aznap nem volt szerencséje, Tibornak viszont görbült a bot, sorra kerültek a szákba a szép pikkelyesek. Estefelé, amikor feltámadt a szél, és kisodorta a ladikot a parti kövekhez, úgy gondolták, ideje menni. László már a parton, Tibor a csónakban pakolászott, de még egy bot be volt dobva…, amikor a kikötésnél segédkező Sándor észrevette, hogy kapás van. Szólt barátjának, figyeljen, de már feszült a damil és vitte a hal a botot. Azaz vitte volna, de Tibor megakasztotta, és közösen beszákolták a manapság ritkán látott példányt. Öt-hat éve szinte teljesen eltűnt a Dunából ugyanis a kecsege, ez a rendkívül finom, őshonos, a tokfélék családjába tartozó hal. Mint veszélyeztetett halfaj, 2014-ben ki is került a fogható fajok listájából.
A most horogra került példány 6,3 kilós volt, 88 centi hosszú (a dunai rekord 7,85 kilós). Hogy mennyire finom, azt nem tesztelhették, ugyanis Tibor a fényképezkedés után visszaengedte a halat a Dunába.

Pár gondolat: úgy tudom, remélem igaz is, hogy nem igaz az, hogy "szinte teljesen eltűnt a Dunából a kecsege".

Nagyon elismerésre méltó a nagy kecsege-fogás és a hal visszaengedése. Remélem, ez egyre gyakoribb lesz, és nemsokára annyira megnő a kecsege állomány, hogy szabadon lehet majd fogni őket.

 

67446085_487496695344428_5471640613998821376_n.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://vizafogo.blog.hu/api/trackback/id/tr4214987738

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása